Menu główne:
Przyprawy leczą
Pewne przyprawy, które stosuje się w wielu kuchniach i potrawach świata, zwłaszcza tych egzotycznych, mają działanie lecznicze i profilaktyczne. Wystarczy zapamiętać, co która z nich robi dobrego dla naszego zdrowia i dodawać ją do jedzenia.
Zacznijmy od kłopotów z układem pokarmowym. Ponieważ właśnie w kuchni można postarać się o to, by ci, którzy mają problemy z trawieniem, tutaj się ich pozbyli. Okazuje się, że to, co (wśród roślin) ma gorzki posmak, świetnie poprawia trawienie.
Cenniejszy niż złoto
Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata, a pozyskiwany jest wyłącznie z kwiatu krokusa purpurowego. Ma lekko gorzkawy posmak i dlatego jest znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie.
Badania naukowe prowadzone w różnych laboratoriach wykazały, że szafran ma również działanie antybakteryjne, hamuje rozwój wolnych rodników, czyli ma działanie odmładzające. Jako lekarstwo jest zalecany szczególnie przy chorobach płuc, reumatyzmie, migrenach, rozmaitych chronicznych bólach i kaszlu.
Imbir
Kiedyś jego sproszkowany korzeń dodawano w niewielkich ilościach do pierników, nalewek i kompotów. A ostatnio wraz z kuchnią azjatycką robi u nas karierę.
Korzeń imbiru ma taką niespotykaną mieszankę żywic i olejków eterycznych, że nadają mu niepowtarzalny ostry zapach i pikantny smak. Oprócz smaku imbir ma fantastyczne własności wspomagające zdrowie. Jego ekstrakt pomaga w chorobach reumatycznych, ponieważ ma silne działanie przeciwzapalne. Pomaga również na chorobę lokomocyjną i mogą go jeść nawet kobiety w ciąży i dzieci. Przy przeziębieniu, chorobach gardła wystarczy dodać do herbaty kilka cieniutkich jak
papierek plasterków imbiru, aby dolegliwości bardzo szybko minęły.
Wspaniale sprawdza się również przy dolegliwościach układu pokarmowego, a przeprowadzone niedawno badania potwierdziły wiele jego cennych właściwości. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, silnie rozgrzewa i pobudza krążenie. Zwiększając ukrwienie mózgu wspomaga koncentrację.
Kurkuma
Kurkuma rośnie w Azji. Jest to sproszkowany korzeń ostryżu długiego, kuzyna imbiru. W Indiach od tysięcy lat służy jako dodatek do potraw. Stanowi także bardzo ważny składnik mieszanek przyprawowych, np curry, która swój intensywnie żółty kolor zawdzięcza właśnie kurkumie.
Jej substancje aktywne zwane kurkuminą oraz jej pochodne (kurkuminoidy) są pomocne w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych i przyspieszają gojenie ran. Mają także silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponieważ mają działanie przeciwzapalne, nadają się do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy, sprawdzają się nawet w profilaktyce choroby Alzheimera.
Obecnie trwają badania nad kurkuminą, ponieważ wydaje się ona spowolniać rozwój i rozprzestrzenianie się różnych typów komórek rakowych.
Z naszego ogródka
Wśród ziół wspomagających trawienie słynie między innymi mniszek pospolity. Pobudza on czynności wątroby. Zwiększa także wydzielanie soku żołądkowego i wspomaga trawienie pokarmów. Bazylia reguluje poziom cholesterolu, ułatwia trawienie tłuszczu i białka. Kolejnym ziołem stosowanym w dietetyce jest rozmaryn.
Ułatwia on trawienie, wzmaga apetyt oraz polepsza krążenie krwi. Do pomocy w trawieniu tłustych pokarmów można stosować tymianek. Natomiast stosowanie łopianu pomaga w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.
Okazało się też, że połączenie kilku przypraw w jednej potrawie może spowodować, że jeszcze silniej każda z nich zadziała. Bardzo dobrze sprawdził się pieprz. Dodany do innych przypraw potęguje ich działanie.
Opracowano na podstawie artykułu
Iwona Widzyńska-Gołacka
Świat Zdrowia