Menu główne:
Pokrzywa zwyczajna jest rośliną pospolitą w całym kraju: rośnie w zaroślach, lasach, na ugorach, nad brzegami rzek, na polach i w ogrodach jako chwast. Preferuje gleby bogate w azot, próchniczne i wilgotne.
Przygotowuje się z niej preparaty biodynamiczne, stosowane jako dodatki do kompostu, przyspieszające humifikację. Same pędy ścięte przed kwitnieniem są też cennym składnikiem kompostu, zawierają dużo żelaza, azot i kwas węglowy, które aktywizują przemiany w pryzmie.
Pokrzywa to dobry materiał do ściółkowania międzyrzędzi. Wywiera korzystny wpływ na sąsiadujące rośliny, wpływa na wzrost plonów, zwłaszcza bobowatych i pomidorów, przyspiesza tworzenie się próchnicy w glebie.
Ze świeżego lub suszonego ziela pokrzywy (ścięte przed kwitnieniem) przygotowuje się preparaty roślinne do opryskiwania w ochronie roślin przed szkodnikami i chorobami. Gnojówką nawozi się rośliny, zwłaszcza w ogrodzie biologicznym. Jest najbardziej popularnym płynnym nawozem roślinnym. Zawiera dużo azotu, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Nie rozcieńczoną gnojówką można wielokrotnie podlewać pryzmę kompostową, co stymuluje proces rozkładu materii organicznej.
Preparaty z pokrzywy
Pokrzywa dla zdrowia
Pokrzywa zawiera wiele cennych dla zdrowia związków takich jak: flawonoidy, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, bursztynowy), witaminy A, B2, C, K, B-karoten, sole mineralne (żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez), garbniki, enzymy; w korzeniach: rozpuszczalna krzemionka, lecytyna, śluzy. Szczególną aktywność farmakologiczną mają flawonoidy, uszczelniają ściany naczyń włosowatych, działają moczopędnie, żółciopędnie, spazmolitycznie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo, Pokrzywę stosuje się w rekonwalescencji, a także w wiosennych kuracjach wzmacniających (zaleca się picie soku ze świeżych pokrzyw: rozdrobnić liście w sokowirówce-pić po 1-3 łyżki dziennie lub zmieszać z pół szklanki wody, można kilka dni trzymać w lodówce). W leczeniu przeziębień podaje się sok z miodem (1:10).
W kuchni
Z pokrzywy sporządza się zupy, soki, dodaje się do sałatek, mięs, twarogu i omletów. W celach jadalnych ścina się ją do końca maja i następnie po odrośnięciu pędów.
Zupa z pokrzywy Opłukaną pokrzywę sparzyć wrzątkiem na sicie, udusić w maśle z czosnkiem, zmiksować, zalać wywarem z warzyw i bulionu, zagotować, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawić.
Pokrzywa a la szpinak krótko poddusić blanszowaną pokrzywę z podsmażoną cebulą i dodatkiem jajka na końcu. Pokrzywa w przeciwieństwie do szpinaku nie zawiera kwasu szczawiowego i ma więcej żelaza.
Dla urody
Z pokrzywy produkuje się kosmetyki - kremy, szampony, toniki.
Napar z pokrzywy do mycia twarzy oczyszcza skórę tłustą, łojotokową i zapobiega wypryskom. Płukanie włosów w naparze, czy nacieranie skóry głowy alkoholowym wyciągiem z korzeni pokrzywy wzmacnia cebulki włosowe, nadaje włosom puszystość i połysk.
Opracowano na podstawie artykułu
dr Hanna Legutowska, SGGW