Menu główne:
Mniszek lekarski jest jedną z bogatszych w witaminy roślin dziko rosnących.
Korzenie zawierają m.in: fitosterole, gorycze, garbniki, kwasy organiczne, witaminy A, Bi, C, D, cukry (inulina).
Kwiaty i liście: inulinę, karotenoidy, flawonoidy, gorycze, olejki eteryczne, znaczne ilości soli mineralnych (potas, magnez, krzem), kwas foliowy (krwiotwórczy)
Właściwości lecznicze
Kwiaty mniszka działają moczopędnie.
Korzeń zwiększa ilość wytwarzanej żółci, poprawia trawienie, pobudza odporność organizmu. Inulina obniża poziom glukozy we krwi, pomaga w leczeniu w początkach cukrzycy.
W warunkach domowych można stosować mniszek jako środek pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie.
Napar z kwiatów 1 łyżkę kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć na 10 minut. Przecedzić. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli.
Odwar 2 łyżki korzeni i kwiatów zalać 2 szklankami ciepłej wody. Gotować na małym ogniu 5 minut pod przykryciem, przecedzić do termosu i pić pół szklanki 2-3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem, jako środek na trawienie.
Wino mniszkowe 250 g kwiatów, 1 kg cukru, 2 I wody, 5 dag drożdży winnych nastawić na 3-4 tygodnie. Gdy kwiaty opadną na dno, zlać wino do ciemnych butelek. Pić 2 razy dziennie po małym kieliszku przed jedzeniem przy dolegliwościach żołądkowych i dla wzmocnienia organizmu.
W kuchni
Sałatka
Młode liście mniszka, umyte, drobno posiekać. Łączy się je np. ze szczypiorkiem, pokrzywą, dodaje oleju i przyprawia do smaku. Liście mają gorzki smak, by się go pozbyć, wkłada się je na 30 minut do zimnej, słonej wody. Gorycz zaniknie też, gdy rośliny wybielimy - na kilka dni przed zbiorem nakrywamy je czarną folią. Sałatka taka wpływa wzmacniająco, oczyszcza organizm, zalecana jest w chorobach wynikających z awitaminozy W ochronie roślin
W ogrodzie
Ze świeżego lub suszonego ziela i korzeni mniszka sporządza się preparat do zwalczania szkodników i chorób oraz stymulowania wzrostu i nawożenia roślin. Preparaty te stosuje się bez rozcieńczenia na rośliny lub do gleby.
Mniszek korzystnie wpływa na większość roślin uprawnych, bo wydziela etylen, przyspieszający kwitnienie i owocowanie. Korzenie wydzielają do gleby specyficzne substancje, które przyciągają dżdżownice.
opracowano na podstawie artykułu
dr Hanna Legutowskiej