Rodzinny Ogród Działkowy im. Staszica w Katowicach

Szukaj

Idź do treści

Menu główne:


Miód pszczeli

Miód pszczeli zawiera cukry proste - glukozę, fruktozę, wodę i enzymy, mikroelementy, aminokwasy i witaminy.

Wytwarzany jest przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów lub spadzi. Nasz mózg i mięśnie (w tym serce), żeby dobrze funkcjonować muszą być zasilane węglowodanami w najlepszej formie (naturalne cukry proste) i tym jest właśnie miód pszczeli.
Który z miodów jest najlepszy? Ten, który nam najlepiej smakuje. Natura daje nam przeróżne gatunki miodów o różnych smakach, kolorach, zapachach jak również sposobie krystalizacji. Wszystkie miody są dobre i wartościowe, o ile oczywiście nie zostały zniszczone przez człowieka. Cena miodu nie zależy od jego wartości, a od trudności pozyskania. Na przykład gdy pszczoły zbierają nektar z wrzosów, a wtedy jest "babie lato", giną one zaplątane w niciach pajęczyn. Czasami może zginąć ich nawet 50% i to potem przekłada się na cenę miodu wrzosowego.
Spotykamy się z różnymi gatunkami miodów, gdyż pszczoły są "wierne" oblatywanej roślinie. Jeżeli znajdą plantację kwitnącego rzepaku, to tak długo będą korzystały z jego nektaru, aż skończy się kwitnienie. W tym czasie nie będą zwracać uwagi na inne kwitnące rośliny.

Rodzaje miodu

MIÓD MNISZKOWY
Barwa miodu jest jasnożółta, smak słodkomdły, zapach kwiatów mniszka. Szybko krystalizuje. Miód ten stosowany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach reumatycznych, niedokrwistości, schorzeniach żołądka oraz stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód ten doskonale przyspiesza gojenie wszelkich ran.

MIÓD MALINOWY
Miód ten jest złocisty, po skrystalizowaniu jaśnieje - jest prawie śnieżnobiały. Jego zapach przypomina zapach kwiatów malin. Szybko krystalizuje. Miód ten działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy. Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i nieżycie żołądka.

MIÓD Z SADÓW
Jest mieszaniną miodów z różnych drzew owocowych. Zawiera dużo glukozy, która sprawia, że szybko krystalizuje. Kolor płynnego miodu jest żółty, po skrystalizowaniu - kremowy. Jest to miód, który się rzadko pozyskuje, ponieważ pszczoły ten pożytek wykorzystują jako rozwojowy, na własne potrzeby.

MIÓD RZEPAKOWY
Jest mato apetyczny w smaku i zapachu. W stanie płynnym jest bezbarwny lub lekko słomkowy, po krystalizacji biało kremowy, drobnoziarnisty. Krystalizuje bardzo szybko, bo nawet w kilka dni po miodobraniu. Polecany jest dla osób cierpiących na choroby sercowe. Ponieważ zawiera prawie wyłącznie cukry proste z przewagą glukozy, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Ciekawostką jest to, że dodany do miodów pitnych wyczuwalny jest w smaku i zapachu nawet po 2 latach.

MIÓD LIPOWY
Jest bardzo aromatyczny . i smaczny, pachnie kwiatami lipy. Jest słodki, o dość pikantnym, lekko gorzkawym smaku. Miód płynny ma kolor zielonkawożółty, po skrystalizowaniu - złocistożółty i jest drobnoziarnisty. Polecany jest przy przeziębieniach, działa wykrztuśnie, uspokajająco, obniża ciśnienie krwi.

MIÓD WRZOSOWY
Miód płynny ma barwę od bursztynowej do czerwono- brunatnej, a konsystencję lekko galaretowatą. Aromat miodu jest przyjemny, przypomina zapach wrzosu. Smak mało słodki, lekko gorzkawy jest rarytasem dla smakoszy. Krystalizuje drobnoziarniście i w krótkim czasie. Miód ten pozyskuje się trudniej od innych miodów. Polecany jest przez lekarzy przy schorzeniach dróg moczowych, prostaty oraz zapaleniach jelit i dnie.

MIÓD KONICZYNOWY
Jest aromatyczny, jasnożółty, łagodny w smaku, z wyraźnym kwaskowatym posmakiem. Krystalizuje drobnoziarniście. Działa wykrztuśnie, uspokajająco, moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Stosuje się go w zapaleniu oskrzeli, biegunkach, wyczerpaniu nerwowym.

MIÓD SPADZIOWY
Powstaje ze spadzi, którą pszczoły znoszą do ula. Spadź jest to sok z roślin przetwarzany przez mszyce, czerwce i miodunki. Słodkie krople rosy powstają na drzewach i roślinach głównie w drugiej połowie lata. Miód ten najczęściej jest ciemny, po skrystalizowaniu jasnozielony, mało aromatyczny (nie pochodzi z kwiatów), ale zapach ma lekko żywiczny.
Najsmaczniejszy jest miód ze spadzi drzew iglastych i polecany w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Miód spadziowy stosowany jest również profilaktycznie jako odżywka osłonowa dla górników pracujących w kopalniach uranu.

MIÓD GRYCZANY
Miód ma barwę mocnej herbaty i charakterystyczny zapach. Krystalizuje grubo na niezbyt jednolitą, podsiąkającą masę. Miód gryczany podnosi walory smakowe wypiekom cukierniczym (piernik), jak również miodom pitnym. Zaleca się go przy leczeniu schorzeń układu krążenia, przyspiesza gojenie złamanych kości, działa antymiażdżycowo.

MIÓD AKACJOWY
Miód ten jest przezroczysty, prawie jak woda. W przeciwieństwie do poprzednich, w swoim składzie ma przewagę fruktozy, co sprawia, że wolno krystalizuje, nawet ponad rok, a po skrystalizowaniu jest biały lub jasno słomkowy. W tym miodzie podwyższona jest zawartość sacharozy. Miód ten wykorzystywany jest przy leczeniu nadkwasoty żołądka oraz zaburzeń przewodu pokarmowego.

MIOD WIELOKWIATOWY
To "bukiet kwiatów" danego terenu. Polecany jest szczególnie dla alergików, uczulonych na pyłki kwiatowe. Niewielka zawartość pyłków kwiatowych w tym miodzie sprawia, że nie uczula on, a działa jak szczepionka. Zaleca się, aby go używać przed wystąpieniem dolegliwości i stosować miód z okolicy, w której się mieszka. Miód ten może mieć kolor od jasno - kremowego do herbacianego. Na jego walory odżywcze ma wpływ skład roślin, z których pszczoły zebrały nektar.











opracowano na podstawie J. Nowak pasieka "Barć" w Kamiennej
"działkowiec" maj 2012



Strona główna | Walne Zebrania | Regulacje Prawne w PZD | Władze ogrodu | Informacje Zarządu | Nasza świetlica | Mapka ogrodu | Galeria | Prace na rzecz ogrodu | Dzień Seniora | Prawo w ogrodzie | Ciekawostki, porady | Kontakt | Ciekawe linki | Archiwum | Porady Ogrodnicze PZD | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego