Rodzinny Ogród Działkowy im. Staszica w Katowicach

Szukaj

Idź do treści

Menu główne:


Makarony i sosy

To dobro narodowe Włochów, ale to w Chinach znaleziono najstarsze kluski - mają około 4 tysięcy lat. Jednak wiadomo, że makaron znali i Grecy, i Arabowie. Ci ostatni zaczęli ciasto formować w nitki i suszyć w słońcu, by łatwiej było je przechowywać. W starych włoskich kronikach znajdują się ciekawe zapiski na temat produkcji tego przysmaku, otóż kiedyś udeptywano makaron nogami. Chyba stąd pochodzi nazwa Maccaruni, co po sycylijsku oznacza "ciasto zrobione siłą". To była bardzo ciężka praca, kluski były cennym jedzeniem i czasami koszyki z makaronem przekazywano potomkom w spadku.
Do polski makaron trafił dość późno, bo razem z Boną, byliśmy przecież cywilizacją kaszy i klusek. Nasze babcie robiły makaron, dodając do ciasta jajka. Najczęściej podawały go do rosołu lub na słodko z serem lub owocami. No, czasami zdarzał się taki z sosem pomidorowym, ale to już połowa XX wieku.
W Italii aż do XVIII wieku makaron jadano bez dodatków - wystarczała oliwa i zioła. Przełomem było odkrycie Ameryki i sprowadzenie do Włoch pomidorów, które stały się bardzo popularnym warzywem. I właśnie ich używano do sporządzania najpopularniejszego sosu pomidorowego, który stał się podstawą kuchni włoskiej.
Jak go zrobić?
Do ugotowanych i odparowanych pomidorów dodajemy garść świeżej bazylii, szczyptę soli i gotowe. Dziś sosów do makaronu jest niezliczona ilość. Każdy może stworzyć własny - wystarczy trochę wyobraźni.

Najpopularniejsze z nich:

  • Oliwa i czosnek - to baza wielu sosów. Gdy dodamy ostrą paprykę i pietruszkę, mamy klasyczny sos peperoncino. Można też dodać suszone pomidory, które wzbogacą aromat. Do takiego sosu najlepiej nadaje się klasyczne spaghetti.
  • Sos napolitana - pasuje do każdego rodzaju makaronu. Na oliwę wrzuca się pomidory (bez skórki) pokrojone w kostkę i dodaje się suszone oregano lub świeżą bazylię, a następnie gotuje do zgęstnienia. Gotowe danie posypuje się serem, najlepiej twardym, takim jak parmezan czy peccorino.
  • Sos bolognese - to najpopularniejszy w Polsce sos. Składa się ze smażonego mielonego mięsa wołowego, do którego trzeba dodać drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler naciowy. Po odparowaniu go Włosi dodają oregano i czarny pieprz. Ten sos najlepiej komponuje się makaronem tagliatelle lub spaghetti. Jest też podstawą lasagne.
  • Pesto - wyrabia się go mieląc w blenderze: bazylię, czosnek, ser parmezan, orzeszki pinii oraz dodaje dobrej jakości oliwę z oliwek. Pesto najlepiej smakuje z... każdym makaron
  • Pasta Alfredo - śmietanę łączy się z parmezanem i świeżo posiekaną pietruszką. Do tego sosu najlepiej sprawdzą się tagliatelle, fettuccine, a także włoskie pierożki ravioli i tortellini.
  • Carbonara - sos węglarzy. Rozbełtane jaja łączy się ze startym serem i pokrojonym w kostkę, podsmażonym boczkiem, solą i pieprzem. Do tej mieszanki wkłada się gorący makaron. Sos podaje się ze spaghetti, tagliatelle lub fettuccine.
  • Salsa burro - jeden z najprostszych sosów. Pasuje do każdego rodzaju makaronu. To po prostu aromatyczne roztopione masło wymieszane z makaronem. Można przyprawiać to danie ziołami, czosnkiem, papryczką.


NAJPOPULARNIEJSZE RODZAJE MAKARONU

  • Penne - rurki ze skośnymi cięciami na końcach
  • Spaghetti - długie nitki
  • Cannelloni - duże rurki, które można nadziewać
  • Penne lisce - pióra gładkie
  • Fusilli - świderki
  • Tortiglioni - makaron w kształcie spiralek
  • Tagliatelle - cienki, ciasno skręcony' makaron
  • Pappardelle - szerokie wstążki
  • Lasagne - płaty makaronu
  • Farfalle - kokardki







Opracowano na podstawie artykułu
Maria Ziemiańska
Świat Zdrowia


Strona główna | Walne Zebrania | Regulacje Prawne w PZD | Władze ogrodu | Informacje Zarządu | Nasza świetlica | Mapka ogrodu | Galeria | Prace na rzecz ogrodu | Dzień Seniora | Prawo w ogrodzie | Ciekawostki, porady | Kontakt | Ciekawe linki | Archiwum | Porady Ogrodnicze PZD | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego