Menu główne:
Krwawnik pospolity
Nazwa łacińska (Achillea millefolium L) tej rośliny pochodzi od Achillesa, bohatera wojny trojańskiej, który leczył nią swoje rany. Millefolium znaczy tysiąc liści, gdyż krwawnik ma bardzo dużo drobnych liści.
Krwawnik jest rośliną wieloletnią, występuje w stanie naturalnym w całej Europie i Azji, a także w Ameryce. W Polsce jest rośliną bardzo pospolitą. Rośnie na ziemi bogatej w azot, na suchych łąkach, na miedzach, na przydrożach. Mimo to, dobrze jest mieć kępę krwawnika w ogrodzie dla wygody i ze względu na ładny wygląd i przyjemny zapach. Roślina pod ziemią wytwarza cienkie kłącze z rozłogami, z którego wyrasta kępa łodyg od 50 do 80 cm wysokich. Łodygi są proste, sztywne, rozgałęzione tylko w górze w obrębie kwiatostanu. Ciemnozielone liście osiągają do 20 cm długości, są podwójnie lub potrójnie pierzaste, jak strusie pióra. Kwiaty zebrane w płaskie baldachogrona, białe, czasem z lekko różowym odcieniem. Kwitnie od lipca do późnej jesieni. Wydziela charakterystyczny, przyjemny, korzenny aromat.
Właściwości lecznicze
Ziele krwawnika zawiera tlawonoidy, substancję gorzką, olejki eteryczne (do 1,5%) i dużo soli mineralnych. Ziele krwawnika w postaci naparów pije się przy krwawieniach w przewodzie pokarmowym, np. przy owrzodzeniach żołądka, jelit, przy hemoroidach.
Napary stosuje się też w przypadku zaparć, wzdęć, bólów menstruacyjnych. Zewnętrznie odwary z ziela służą do okładów w stanach zapalnych skóry, do płukania jamy ustnej i gardła. Kwiaty wykazują silniejsze działanie przeciwzapalne, rozkurczowe i gojące.
Młode i suszone ziele krwawnika w medycynie ludowej stosowane jest jako zioło oczyszczające (czyszczące krew), wzmacniające i regulujące przemianę materii.
W kuchni
Świeżo zerwane listki krwawnika można dodawać do różnych potraw jako świeżą zieleninę. Smaczne są drobno pokrajane na chlebie z masłem i w różnych sałatkach w połączeniu z innymi produktami. Przy kuracji oczyszczającej korzystne jest również picie (w małych ilościach) świeżego soku z ziela. Młode liście krwawnika dodawane są także do paszy dla drobiu, w szczególności dla indyków. Należy pamiętać, że zbyt długie przyjmowanie liści krwawnika może spowodować nadwrażliwość skóry na światło, a przedawkowanie ziela może być toksyczne (zawroty głowy i omdlenia).
Zastosowanie w ogrodzie
Liście krwawnika dodawane do kompostu przyspieszają jego rozkład. Posadzony na trawniku korzystnie wpływa na wzrost trawy. Uprawiany w pobliżu roślin olejkowych (przyprawowych) wpływa na zwiększenie zawartości olejków eterycznych w roślinach, a ponadto podnosi odporność warzyw na czynniki chorobotwórcze.
opracowano na podstawie artykułu
dr Barbara Frąszczak UP w Poznaniu