Rodzinny Ogród Działkowy im. Staszica w Katowicach

Szukaj

Idź do treści

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea L.), zwany też zwyczajowo bluszczykiem ziemnym, kurdybankiem, obłożnikiem, jest pospolitą byliną występującą w całej Europie i nie tylko. Jest to niewielka roślina osiągająca wysokość od 10 do 20 cm. Łodyga płożąca się, z licznymi ulistnionymi rozłogami. Liście okrągławe, z karbowanym brzegiem, długości 1- 3 cm. Kwiaty są rurkowate, o zabarwieniu niebiesko fioletowym, czasami czerwonawym. Roślina kwitnie od kwietnia do czerwca. Bluszczyk zaczyna wegetację bardzo wcześnie i bardzo późno ją kończy. W łagodniejsze zimy, w miejscach zacisznych można przez cały czas zrywać świeże, zielone listki.
Bluszczyk był odwiecznym lekiem ludów germańskich. Jako roślinę leczniczą opisuje bluszczyk św. Hildegarda, później Camerarius (lekarz i botanik niemiecki). Dawniej wiązano z nim wiele przesądów: miał odpędzać czarownice, zapobiegać rzucaniu uroku na krowy, chronić przed zarazami.

Bluszczyk spotykamy w lasach, na łąkach, ugorach, także w gęstych zaroślach. Dobrze rośnie zarówno na zacienionych, jak i mocno nasłonecznionych stanowiskach. W cieniu rośliny są delikatne, pędy bardziej wydłużone, wiotkie. Na słońcu rośliny są krępe, pędy fioletowo nabrzmiałe, liście drobne. W ogrodach często jest rośliną silnie zachwaszczającą. Bez problemu rośnie w miejscach, w których nic innego nie chce rosnąć. Należy systematycznie usuwać rośliny z miejsc, w których nie powinny rosnąć, nie pozostawiając w ziemi najmniejszego korzonka czy rozłogu. Nie wyrzucajmy też usuniętych roślin na kompostownik.

Właściwości lecznicze
Ziele zawiera gorycz glechominę, olejek lotny, garbniki, żywicę, cholinę i inne substancje czynne. Zioło reguluje przemianę materii i wspomaga proces usuwania substancji toksycznych i szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii z ustroju. Wspomaga odtruwanie i oczyszczanie wątroby. Działa moczopędnie i rozkurczowo. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny ropnej i śluzowej z dróg oddechowych. Doskonały w leceniu zakażeń i nieżytów, w tym alergicznych, dróg oddechowych. W tym celu należy pić 2-3 szklanki naparu dziennie.

Zastosowanie w kuchni
Bluszczyk w kuchni europejskiej był stosowany już od czasów średniowiecza. Przez wieki był jednym z najpospolitszych ziół przyprawowych. Obecnie jest bardzo rzadko stosowany jako przyprawa, a całkiem niesłusznie. Ma gorzkawy smak, suszonym doprawia się gulasz, warzywa i mięsa duszone, siekane mięsa, zupy jarzynowe i ziemniaczane. Świeże ziele dodaje się w celu poprawy smaku do omletów, jajecznicy, masła ziołowego, past twarogowych i serowych, ziemniaków, ryżu i makaronu. Listki można też dodawać do sałatek, zwłaszcza do tych o łagodnym smaku.









Opracowano na podstawie artykułu
dr Barbara Frąszczak UP w Poznaniu

Strona główna | Walne Zebrania | Regulacje Prawne w PZD | Władze ogrodu | Informacje Zarządu | Nasza świetlica | Mapka ogrodu | Galeria | Prace na rzecz ogrodu | Dzień Seniora | Prawo w ogrodzie | Ciekawostki, porady | Kontakt | Ciekawe linki | Księga gości | Archiwum | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego